Community

Our construction management teams have considerable experience of building private health sector schemes, ranging from care homes to hospital facilities.

We fully understand the healthcare environment and know how to deliver demanding projects in busy operational situations, whilst ensuring there is minimal impact on patients and staff.

Museum of Jurassic Marine Life, Kimmeridge
Museum of Jurassic Marine Life, Kimmeridge

Museum of Jurassic Marine Life, Kimmeridge

Museum of Jurassic Marine Life, Kimmeridge
Client: The Kimmeridge Trust
Value: £2.1m

A new build community centre, used as a function space for local groups, and a museum to house ‘The Etches Collection’ of fossils on Dorset’s Jurassic coast. The project is funded by charity and the local community and designed to fulfil a number of sustainable criteria.

The building is a combination of concrete frame to the lower level and cross laminated timber (CLT) above, finished in stone cladding in keeping with the surrounding village.

Our team were extensively involved in pre-construction, assisting with the building details, involving specialist subcontractors, conducting the ground survey, and carrying out enabling works including a telecoms intercept.
Petersfield Library
Petersfield Library

Petersfield Library

Petersfield Library
Client: Hampshire County Council
Value: £153k

This project involved the fast-track internal alteration and refurbishment of the town’s popular and well used library, whilst creating a new wedding registry ceremony room. Library Manager, Samantha Todd, was very appreciative of the Raymond Brown team led by site manager Wayne Siney. Phil Pinhorne, Hampshire County Council’s project officer was present at the opening along with Nicola Horsey and Alec Kennedy, the Head and Deputy Head of the Library Service. Councillor Chapman attended the official opening and ribbon cutting.
Alderholt Chapel
Alderholt Chapel

Alderholt Chapel

Alderholt Chapel
Client: The Trustees of Alderholt
Congregational Evangelical Chapel
Value: £800k

The 220 strong congregation of Alderholt Baptist Chapel will now enjoy a new worship hall complete with walk-in baptistry pool.

The glazed roof lantern lets in high levels of natural light and provides a bright and airy modern worship area complete with audio visual and sound system. The contemporary worship hall sits alongside yet compliments the historic façade of the adjoining old church.

The stained glass windows and other historic features of the old church have been cleaned and renovated. Internally a mezzanine floor has been introduced creating a ground floor community café, kitchen and toilet area. Above on the new first floor, is an additional community meeting room and Pastoral office, accessible by lift for the disabled.

The extended and modernized chapel will now allow this popular church to progress and grow and also provide much needed quality community meeting space for groups and local functions.

The project was run by Raymond Brown Building Ltd’s Fordingbridge based site manager Tim Godden and delivered successfully ahead of programme in readiness for the Easter 2011 celebrations.
Poulner Baptist Church
Poulner Baptist Church

Poulner Baptist Church

Poulner Baptist Church
Client: The Trustees of Poulner Baptist Church
Value: £1.3m

In the summer of 2009, in preparation for a planned major chapel extension, the Trustees of Poulner Baptist Chapel contacted Raymond Brown Building Ltd to carry out the initial enabling drainage work to the car park.

The drainage works included the excavation and laying of a herringbone pattern of perforated distribution pipework falling into a tank chamber containing a submersible sump pump.

The contract was negotiated with RBBL following previous successful refurbishment works carried out at the church and a sound prior working relationship and experience with DUA, whose project architect was a church member.

Whilst a small and technically low complexity piece of work, the formation of the enabling drainage was vital in that it allowed the car park to be in continual use throughout the subsequent £1.2m hexagonal extension to the worship space.

RBBL were awarded the main chapel extension as an extension to their relationship with the church and completed the works, on programme, ready for the Christmas 2010 carol services.

RBBL’s site manager Justin Carr liaised closely with Chapel pastor Adam Skirton, so that building activity disruption to the church clubs and weekend services was kept to an absolute minimum. Retention of the dividing wall until the last possible moment of breakthrough, flexibility of the timing of noisy operations and close communication were key elements to the site working harmoniously with the church.
Cranborne Village Hall
Cranborne Village Hall

Cranborne Village Hall

Cranborne Village Hall
Client: Cecil Memorial Hall Management Committee
Value: £275k

This contract comprised the demolition of the existing community hall and the construction of new community hall.
Woodgreen Community Shop
Woodgreen Community Shop

Woodgreen Community Shop

Woodgreen Community Shop
Client: The Woodgreen Community Shop Association Ltd
Value: £280k

Construction of a new Community Shop, including a post office and café area, the Woodgreen development is set to become the hub of village life and will be run by village volunteers.

This community project required the contribution and sponsorship of a multiple number of organisations including:-

• Lottery funding
• South East England Development Agency
• Hampshire County Council
• Plunkett Foundation
• Village Core Programme.
• The Rural Development Programme
• New Forest National Park

The shop has a low carbon design using sustainable locally-sourced materials, such as the cedar planking sourced from English sustainable Forests. Energy saving technologies such as the photovoltaic panels in the glazed walkway generating electricity to be sold back to the grid. By locating the PV panels onto the glass walkway, allowed the shop’s traditional clay tiled roofline to blend in beautifully alongside the adjoining New Forest housing.

The obligatory cattle grid to the car park entrance keeps any of the more inquisitive New Forest ponies and wildlife from sampling the merchandise.
Lymington Community Centre
Lymington Community Centre

Lymington Community Centre

Lymington Community Centre
Client: Hampshire County Council
Value: £610k

This project involved the construction of the new community centre building in Lymington.

The design with its wavelength roof line and porthole windows signified the nautical links of this sailing town.

The new building houses the Fuller McClellan Hall which seats 180 or can accommodate 200 people dancing.

Lymington Community Association is an independent registered charity formed in 1946 to promote the wellbeing of the community of Lymington and its immediate area. The centre is one of the largest in Hampshire and in conjunction with Brockenhurst College and the Workers Educational Association, the centre can offer classes to suit every taste. Numerous clubs and affiliated groups meet regularly and offer a wide range of activities and interests.
Ellingham & Ringwood Rugby Club
Ellingham & Ringwood Rugby Club

Ellingham & Ringwood Rugby Club

Ellingham & Ringwood Rugby Club
Client: Ellingham and Ringwood RFC/ Ringwood Junior School
Value: £570k

In April 2008 Raymond Brown Building Ltd started work on the new changing facilities and club room for the Ellingham and Ringwood Rugby Club, at Ringwood Junior School’s playing fields at Parsonage Barn Lane, Ringwood.

The rugby club and school had been working in partnership to get the project off the ground for nearly six years. The facility is available for use by the school during the day and by the rugby club and other sports and community users in the evenings and weekends.

The funds for this community project were raised by the rugby club, a loan from the Rugby Football Foundation and grants from Sport England and National Playing Fields Association. New Forest Council allocated a sum from developers’ contributions, along with Ringwood Town Council, a contribution from Ringwood Brewery and being a local man himself, Raymond Brown also contributed to close the final funding gap.

The successful collaboration within both the funding and building process was celebrated in the photos attached featuring Steve Benson, Chairman of ERRC and Headteacher Sally Ann Evans.

To assist with getting the project to a viable level, RBBL undertook a value engineering exercise with the architect, project sponsors and their advisors. A proposed list of saving items were tabled including the adopted Decra metal single lap roof tiling, changing room bench systems and painted blockwork internal walls.

The new clubhouse features 4No. changing rooms, clubroom, bar and kitchen. The mechanical system, contractor designed, included underfloor heating and a hot water system capable of delivering the peak hot shower load for 60+ players assuming both matches finished simultaneously.

Raymond Brown Group of companies have maintained a relationship with the rugby club, well past the handover and defects liability period and continue to sponsor this local Ringwood community facility each year.
Basingstoke Discovery Centre
Basingstoke Discovery Centre

Basingstoke Discovery Centre

Basingstoke Discovery Centre
Client: Hampshire County Council
Value: £900k

The former library in Festival Place, a very busy shopping mall in the town centre of Basingstoke underwent a refurbishment to transform it into a state of the art Discovery Centre. Basingstoke is Hampshire’s second busiest library and the new Discovery Centre will attract an even wider range of customers as new and improved services are added.

The refurbishment works included new partitions, windows, ceilings, carpets, decorations and incorporation of M&E installations together with the installation of a new lift and replacement of the principal accommodation staircase. The project also included the commissioning of public artwork for the main entrance area.